Vrijeme Pohođenja

Qala Davidov

still small voice
Član
Reakcijski bodovi
44
Bodovi
28
Ako je vrijeme kratko, bojim se da je prekratko.

Bojim se ... ideja koje mi već jedno vrijeme dolaze kad god se suočim s određenim pitanjima.

Predočit ću šta mi je na umu (još tamo od 2020, i već slijedeće godine su i nastali ovi zapisi) u nekoliko postova u ovom topiku koji otvaram. Naslov je možda malo pretenciozan, jedini mi je pao na um, a moram neki dati topiku. Nadam se da će ipak odgovarati. Jednako se nadam da se nitko neće osjetiti ni na koji način prozvanim, da nisam neku težu riječ upotrijebila, težu frazeologiju nego što je nužnost. Stoje ovi tekstovi kod mene već eto i dvije godine, pa nema im svrhe tamo, bolje da ih podijelim sa vama, bližnjima – pa makar i da prokomentirate ili date neku kritiku, ispravku, gdje je ista uočena za potrebnu.

Unaprijed se ispričavam ako nekoga ubodu u oko povremena VELIKA slova. Volim raznovrsnost :–) i najčešće pišem u običnom tekst editoru, a nemam momentalno vremena prebojavati i na drugi način isticati. Eto, za ubuduće neću koristiti velika slova, samo u ovom topiku.

Na kraju ću linkati jedan sadržaj, prošlo je vrijeme kad sam posta(va)la sve post po post, link je dostatan za one koje napisi taknu na odgovarajući način. I ticat će se upravo naslova, a i velika većina teksta u tom fajlu su upravo stihovi – i time poznato – i sve je lijepo pobojano, pa se svih sedamdesetak strana može proći relativno brzo. No, o tom potom.

Ovo što pišem, već neko vrijeme mi je na srcu. Ne tvrdim da je to baš tako i nikako drukčije. Nadam se da ništa od napisanoga neće povrijediti nečije "vjerske osjećaje" koju god denominacija da je prigrljena. Mene zanima samo jedna NOMINE i to je ona HRISTOS - de nomine Hristos i ISTINA.
Tekst ću razlomiti na nekolicinu postova, pet će odgovarati, zbog dužine.

Kad su u pitanju događanja - vizije dane u Knjizi Otkrivenja, onda imamo - IMAMO PROBLEM.

Već dulje vremena (zaista, ima i deset godina) mi se u glavi formulira pitanje: KADA smo sad proročki - u kojem smo proročkom vremenu, gdje na Božjem kalendaru? Jeste li kad uzeli Knjigu Otkrivenja i prihvatili se posla da ju prepišete, prebacite vizije i objašnjenja otamo na velike arke papira - SLIJED zbivanja. Ne proučavajući nečije tuđe prebace. Ne što i kako crkve podučavaju glede tumačenja, što bilo koji pojedinci podučavaju, već samo i čista Knjiga Otkrivenja? Jeste? Niste? I tako mjesecima, godinama...

I želim reći - AKO je ovo (sad što govore) "žig zvijeri" događaj - onda smo u 2. JAO, 6. je TRUBA u tijeku svog jeka. A to znači da je 6. pečat otvoren - SVE to za nevjernike; i STOPIRANO JE jer tako piše. Ako...

Vjernici bi trebali biti tamo gdje bi trebali biti: NE OD ovoga svijeta, i gledati u nebesa jer odatle je naša radost, ne nebo svemira, već Kraljevstvo Nebesko nebesa odakle Isus ima za doći u žetvu i podizanje. No, da ne žurimo...

Moguće je događanja XX stoljeća protumačiti u svjetlu i pečata 1-4, i truba 1-4 - istina, vrlo nategnuto i okvirno, ali (nekakva tomu nalik) zbivanja su tu. Sad, da li je to dostatno... pitanje je otvoreno.

Kako god bilo, stvar kod "žiga zvijeri" je iznad rečeno: žig zvijeri dolazi tijekom Rev 11:1-2 gdje se vrši "mjerenje hrama". Mjeri se (unutarnji) hram i oltar (tj. oni što su unutri) - vanjski dvor (dvorište) hrama SE NE MJERI jer je skupa s gradom predano u ruke etnosima (narodima) koji ima da gaze sveti grad 42 mjeseca. Ne mjeri se, već oni koji su vani i nisu unutri – bivaju žigosani. Oni unutri se pečate, anđeli ih pečate Božjim Pečatom na čelima...

Zašto baš tu i tada - nije sad vrijeme za detaljnije ulaziti, ali i NEMA KAD drugdje/drukad to biti. Naime, završetkom 2.jao (drugog od tri jauka anđela) - OSTATAK - zadnji ostatak ljudi, pozemljara koji u nebesa pogledava daje slavu Bogu nebeskome. I to je to! Nema više.

Ali, to se neće zbiti prije pojave 2 svjedoka. Prvo se oni moraju pojaviti, doći i izvršiti svoj zadatak. Ali, do tada, mi bi već trebali biti unutri!

Da se uopće pokrene, ne samo 2.jauk, već i prvi, tijekom 1-4 trublji, PRVINE Božje moraju biti ZAPEČAĆENE Duhom Svetim.

Ako je sad u tijeku 2. jao, to bi značilo da su Prvine ZAPEČAĆENE, Slava Bogu! To je moralo (proročki) PRETHODITI (ili, barem je u završetku kod 2.jao), jer je tako naznačeno u Otkrivenju. Početak pečaćenja Prvina... završava pečaćenjem OSTATKA (Remnant) Božjeg naroda ovdje. I kad TO posve završi (a završava sa završetkom 2.jao i sa 7. TRUBLJOM), TEK onda se zaokružuje 6. pečat kojega je djelovanje na zemlji KROZ 7. Jer, tijekom 7 pečata je tišina na nebu tijekom pola ure; proglašena biva 7.trublja koja – skupa s tom glasovitom tišinom – naznačava: da je ZATVOREN pristup u Nebeski Hram - NEMA VAN, NEMA UNUTRA. (Zato tišina.) To znači: svi na zemlji koji su Božji su zapečaćeni i osigurani, i NITKO VIŠE neće i ne može ući. To je i stoga što "nitko se ne pokaja", ne više, od kraja, završetka 2. jao NEMA više pokajanja među ljudima. Tako je zapisano u Otkrivenju. I onda počinje SUD: uništenje onih koji uništavaju zemlju, Božju kreaciju. Tu kreću sedam čaša, zala - koji idu NA one koji primiše ŽIG ZVIJERINJI. I TO je VELIKA NEVOLJA (Great Tribulation) iz koje PRVINE / OSTATAK ima da izađu i IZLAZE tj. izvuku se od nje, i naznačeni su svetim brojem 12x12 (144 tisuće) koji pjevaju novu pjesmu. Prvine i Ostatak NE prolaze kroz to. A SVI ostali prolaze, zvali sebe kako god hoće, zvali se čak i "kršćanima" - jer nisu prošli Božju POTVRDU (pečaćenja Božjim pečatom), tj. apostazirali su - posve napustili Hram ili ostali u njegovim vanjskim dvorima i NE ŽELE ući unutra u nutarnje odaje. Zašto ne prolaze? Jer je šesti pečat ODGOĐEN! do njihove zaštite: završetka pečačenja. I stoga šesti počinje – zapravo počinje jer se skida njegova pauza – sedmim pečatom. No, da se vratim na aktualno:

nastavak u slijedećem postu

Znači, tijekom 2. jao (2nd woe), koji je 6. trublja (i otvoreni 6. pečat) odvija se:

*mjerenje hrama - svetog mjesta i svetinje nad svetinjama - i TU bi MI trebali biti, ne samo tijekom mjerenja, već uvijek i stalno - to znači da VRLO BRZO, ŠTO PRIJE, SAD VEĆ moramo IZAĆI "iz nje, narode moj, da nas ne snađu njena zla" jer čas, sat suda se bliži...; i cijela ta proba tj. potvrda (pečaćenje Božje) ima da traje kako je i rečeno 42 mjeseca koliko narodi gaze sveti grad (i vanjski dvor hrama - što uključuje i totalno svjetovne, nominalne -kršćane, one koji bi se prozivali kršćanima, a to nisu, baš kao što su mnogi među ranim kršćanima smatrali da se narodi trebaju prozvati judejcima da bi uopće bili kristovi...).

*tu dolaze i 2 svjedoka - vrše svoju službu 1260 dana(**). To je u biti vremenski jednakog trajanja kao i 42 mj. Tijekom njihove službe imamo razne pošasti i klimatske i elementarne nepogode, uragane, potrese, zimske i ljetne aberacije... Njih zvjer iz bezdana ubija i tri i pol dana poslije oni ustaju i uzlaze u nebesa. Istog tog časa zbiva se silan potres koji uništi desetinu grada. Kojeg grada? Svetog grada, onog danog narodima na gaženje. I tu, po tome OSTATAK konačno daje Bogu slavu i oni su ZADNJI - "zadnji koji sa zemlje u nebesa gledaju".
(** dodajte tome 40 dana i stižemo do Danielovih 1300 dana)

A - TO JOŠ NIJE. Mnogi među "ostatkom" nisu još "došli pameti", da tako kažem. Tek se trijezne, a neće posve do samoga kraja 2.jao. A mnogi će zapravo i apostazirati.

(Poanta – kad krene žig zvijeri onda će to značiti da smo TADA u razdoblju:

6. pečata – tik pred 7. pečatom

6. trublje

2. jao

Pečaćenje Prvina počinje otvaranjem 6. pečata čime su začete 1-4 truba. To su Prvine, "preteča" (tzv. 144 tisuće). Pitanje: koliko dugo traje šesti pečat, s obzirom da se – upamtite: svi prethodni pečati ODVIJAJU i ne prestaju, neprekidno su kontinuirani i TIJEKOM svakog slijedećeg, od časa njihovog pojedinačnog otvaranja. Tako, 6. pečat nije tek 6., već je 1., 2., 3., 4., 5., začetak 6. – za koji je rečeno: STOJ, napravi pauzu dok se ne zapečate Božji sluge.

Ostatak koji biva zapečaćen Božjim Duhom biva to NA KRAJU 2. jao, na kraju 6. trube i u pitanju je ili "Ostatak Prvina" ("završnica"), ili jednostavno Ostatak. Nisu sad te distinkcije toliko niti bitne.

Mjerenje Hrama je počelo otvaranjem 6. pečata, početkom 1. trube... pa neka svak za sebe dobro porazmisli koliko je toga propustio - i gdje uopće stoji - ako smo sada već kod "žiga zvijeri" u 2. jao tj. 6. trubi.

Posebno i osobito značajno pitanje je - ako je ovo sad što se dešava, kako ih ima koji tvrde: "žig zvijeri" - GDJE SU DVA SVJEDOKA?! Već odavno bi trebala biti tu! ? ? ? Samo pitam...)

Nevezano sad na odgovore na sve ovo napisano u zagradama iznad - bez obzira GDJE smo, gdje bili na "proročkom kalendaru" Knjige Otkrivenja,

proroštvo samoga Isusa nam otkriva neke posve drukčije slijedove zbivanja zadnjih vremena!?

Pavle također to prati u Solunjanima ukazujući na dvije glavne stvari:

a) veliku apostazu

b) ogromnu obmanu (praktički "razdvajanja" onih koji ljube istinu od onih koji ne).

Mnogi danas se pozivaju na "bogomdane slobode", na vjeru, čak i kršćanske-vrednote - ali i tijekom suda Jeruzalemu Judejskome 66-70. godine (koje je, znakovito dovoljno, trajalo tri i pol godine) i tamo su se mnogi pozivali na Boga, i na pravdu i na slobodu i nije im vrijedilo. Jednostavno NISU BILI TAMO GDJE SU TREBALI BITI, a nisu trebali biti u "gradu", već su trebali IZAĆI van kako im je i rečeno, što su tadašnji kršćani koji su slušali apostole i UČINILI kako im je Isus naredio i kad je apostolima otkrio KAD ima to da učine (zapravo, po pojavi znakova naznačenih u Evanđelju): svi su IZAŠLI IZ GRADA i izbjegli, tada u Petru (i drugdje). Iako su ih ZVALI, zvali su ih iz "judejskog oslobodilačkog pokreta" da ostanu i bore se i pomognu, ali oni nisu NJIH slušali, već Božju Riječ koja ih je vodila. Ne bismo li tako i mi trebali? Jer i nama je rečeno: izađite iz nje... da vas ne zapadnu NJENA zla: ona bludnice, misterije babilona, grada preljubničkog... Nas jednako tako Bog poziva U DUHU - i govori nam kamo da se skrijemo u Izaiji 26:20: Hajde, narode moj, uđi u sobe i vrata za sobom zatvori. Sakrij se časkom dok jarost ne prođe. Kakve "sobe" - rekao nam je Isus. I isto poručio da zatvorimo prozore i zakračunamo vrata za sobom.

Mnogo je diskusija po pitanju identiteta Misterije Babilona, ali generalno, ne možemo li se složiti: sve što nije unutarnji hram JEST Bludnica: vanjski hram je jednako Babilon kao i cijeli grad. Jedino "unutarnje odaje i najsvetije mjesto" su Božji, siguran, teren.

Zvijeri (alternativni prijevod = "zamke"; therion znači i zvijer i plijen (odstrel) i zamka) iz mora i zemlje imaju ista 42 mjeseca da kao "poslanici zmaja" GAZE (putem naroda) sveti grad.

Istina će biti – po zadnji puta – proglašena svjedočenjem 2 svjedoka.

Ovo danas što se zbiva u svijetu će proći i TEK ONDA će početi muka za Božji narod. Ovo dira u društveni sistem i fizičko tijelo - i tek je izokola - BLIŽENJE gaženja "grada". Zašto? Zato što se nigdje (na Zapadu bar i još uvijek) ne postavlja pitanje niti se dovodi u pitanje vjerska sloboda? DA li je to baš tako? Probajte izaći na gradski trg i nadahunućem vođeni propovijedati uz megafon. Ta molim vas lijepo, izvolite po dopuštenje prvo ili natrag u svoje "omeđeno mjesto" za tako šta.

Nema spomena Boga - nigdje u cijeloj ovoj aktualnoj priči današnjice, još uvijek nitko javno ne progovara o tome, a to bi svakome trebalo biti dostatno da zastane i zapita se... Možda čekaju da MI prvi prozborimo... ili budemo zadnji koji se neće predomisliti i ostat će na "NE".

Tako, ustanovljenje (ovdje) posve "gazilačkog sistema" je vrlo blizu, ali nije još. Još uvijek NITKO ne dira "vjerske slobode", "slobode vjerovanja" - niti ZAKONIMA utvrđuje tko se kome i kako MORA KLANJATI na taj i takav način. Da, sada se (ljudski) zakoni kuhaju i nakuhavaju, izvrću i zavrću... da, uzima se "sloboda izbora"... ali ima i drugih "sloboda izbora" koje su aktualne već decenijama i jednako upliću "medicinsku industriju"! I brojne druge slobode su premnogima uskraćene u jeku "sloboda XX stoljeća"... Slobode kretanja kroz cijelu ljudsku povijest pak - nikad nisu bile toliko slobodne kao u XX stoljeću! Nikad! U svim kraljevstvima svijeta nitko nije mogao iz vlastitog doma, iz grada, iz sela, bez kraljevog pisanog dopuštenja. Čak i lunjanje naokolo - što je danas (do danas, donedavno) svugdje bilo dopušteno, smatralo se u ranija vremena (ne tako davna) "skitanjem" i u primjerice Velikoj Britaniji nikad nije niti ukinuto kao prekršaj (tzv. Loitering). Da se vratim na "gaženje grada i vanjskog hrama koji je vanjsko dvorište hrama":

Zašto grada? Jer piše da je grad dan na gaženje narodima. Što znači tu grad? Prije toga: što je Hram? Zar ne znate da ste VI Hram Božji? I drugdje da je naše tijelo hram Božji. Ali, što je TIJELO? Hram! Moram izokola: gdje je hram? U GRADU. Grad je sistem, društvo - pa i fizičko tijelo. Tijelo je u svijetu...

Hram Božji je UNUTRI. On je u duhu i istini Kristovog Tijela - NOVOG ČOVJEKA o kojemu Pavle puno podučava. A taj hram Bog "mjeri" - ali samo unutarnje odaje i najsvetije mjesto, Sveto Mjesto i Svetinju nad Svetinjama. "Vanjski hram" - vanjski dvor po kojemu šetaju mnogi kršćani, vjernici – DIO SU GRADA, kad je "gaženje" u pitanju. Pozvani smo da izađemo iz preljubničkog grada i uđemo UNUTRA, u unutarnje odaje, u sobicu. I opet: Izaija 26:20, Psa 91:1-16...

Znači, ako smo u scenariju Otkrivenja, tamo gdje mnogi govore da smo, onda to može biti samo ako smo u otvorenom 6.pečatu i tek (zapravo VEĆ – ili još uvijek – jer prvih pet, pa i šesta su već oglašene, odavno, tko zna kad, ali svakako od prvog stoljeća) na početku 6.trube, 2. jao. A onda se postavlja i pitanje - kad je prošao prvi jao a da ga nismo ni primijetili: Naime, zvijezda pade s ključem i otvara bezdan - Abadon i skakavci, petomjesečna muka, ali smrt će zaobići? I ono značajno - NE SMIJE dirati PRVINE.

Digresija: Ako smijem... ukazati na ideju: zvijezda je pala – ovisno o kalendarima – ali svakako negdje na prijelazu prethodnog milenija, onog tisućitog i riječ je o događaju koji je začeo uništenje Istočnog Rimskog Carstva tj. Bizanta. Naime, tada je pala zvijezda i dogodio se silan zemljotres koji je uništio dobar komad Carigrada, Konstantinopolja, prastarog današnjeg Istanbula. Posljedične pošasti su ... ekonomske osudice, cijene u bescijenje, glad, žeđ, boleštine, urote i krvoprolića... doveli do potpunog kolapsa tog silnog carstva.

Prvine bivaju zapečaćene do i tijekom 2. jauka, zapečaćene Božjim pečatom. I preostao je Ostatak - Remnant kojega će "buđenje" potrajati do kraja 2. jao jer to su oni koji će biti "provedeni kroz vatru, pročišćeni (prokušani) i potvrđeni i priznati će Boga" na taj način (Zaharija 13:8-9).

Jer PRVINE se pečate CIJELO VRIJEME i svi su Prvine, potom je Ostatak ostatak Prvina. A Ostatak biva pečaćen zadnji i na samom kraju.

A tu je i (za mnoge vrlo opskurne stvari): veza sa D-wave, Palantirom i CERNom? S morgelonima, takozvanim "black goo" koji je, da li je = "grafen+hidra"? I jedna i druga tvar se proizvode iz NAFTE... koja se dobija iz dubina... predvorja bezdana kroz subatomske makinacije. Ako je subatomika = bezdan? To opet ima veze sa sintetičkim inteligencijama, tetracomputing-om (programiranje na bazi DNK, sintetičke DNK, RNK i ostale tvari, proizvedene od programabilne tvari 3d-printanjem). I tu se ima veza sa Abadonom, kraljem i anđelom bezdana te "skakavcima". Ovi zadnji bi mogli imati veze sa scenarijima tzv. "alienskih abdukcija"... I onda - ako se kroz to pristupi 1.om jauku, ostaje pitanje trajanja: "pet mjeseci muke". Šta znači PET mjeseci? Ne znam. Ali znam jedno: SVE TRUBE SU TU ZA NAS I RADI NAS - DA NAS POTAKNU DA SE OKRENEMO K BOGU, DA MU SE PRIBLIŽIMO I PRIVIJEMO UZ NJEGA I UĐEMO U SOBE zaštite.

A joj... jos jedna dobra dusa koja pokusava naci smisao u prorcanstvima Biblijskim, Kremanskim, Nostradamusovima, baba Vanginim... posve svejedno. Draga moja, nista od toga.

Sto je prorocanstvo starije, njegova je vrijednost manja. Pa tko bi davao danas prorocanstvo za nesto sto ce se desiti za 2.000 godina.

To prorocanstvo, ako je ikada i imalo smisla, onda je imalo smisla u ono doba kada je dano. Ako se na ista odnosi, onda se odnosi na Nerona, Rimljane i sta ti ja znam vec na koga. A to je vrijeme ionako proslo.

A joj... jos jedna dobra dusa koja pokusava naci smisao u prorcanstvima Biblijskim, Kremanskim, Nostradamusovima, baba Vanginim... posve svejedno. Draga moja, nista od toga.

Sto je prorocanstvo starije, njegova je vrijednost manja. Pa tko bi davao danas prorocanstvo za nesto sto ce se desiti za 2.000 godina.

To prorocanstvo, ako je ikada i imalo smisla, onda je imalo smisla u ono doba kada je dano. Ako se na ista odnosi, onda se odnosi na Nerona, Rimljane i sta ti ja znam vec na koga. A to je vrijeme ionako proslo.

Ovo je pogrešno.
Biblija u vreme kada su pisana proročanstva za poslednje vreme spominje Vavilon. Vavilon uveliko nije postojao u vreme kada je Jovanu dato otkrivenje.
U pitanju su duhovni naslednici Vavilona, što označava čisto zlo i satanski stranu.

Qala Davidov je ovdje odmah par stranica postavila, i ovo je vrlo složena tema. Znači trebalo se proučavati dio po dio otkrivenja, jer to nije laka knjiga za tumačenje. Ovako isto je test teško za razumjeti, teška hrana.

Biblija u vreme kada su pisana proročanstva za poslednje vreme spominje Vavilon. Vavilon uveliko nije postojao u vreme kada je Jovanu dato otkrivenje.
U pitanju su duhovni naslednici Vavilona, što označava čisto zlo i satanski stranu.

Egipcani su preko 1.000 godina nakon propasti Hetita njihovo ime jos uvijek koristili kao sinonim za robove, neprijatelje i sl. jer se to u njihovim jeziku uvrijezilo nakon bitke kod Kadesa. Neki simbolicni pojmovi jednostavno prezive u jeziku.

No to jos uvijek ne dokazuje da je prorocanstvo od prije 2.000 godina pisano za nase vrijeme. Takva pretpostavka je besmislena sama po sebi.

Zasto bi netko ljudima u antici govorio nesto sto ih se ni na koji nacin ne tice, nego ce se dogoditi tek za 2.000 godina?! Valja imati na umu i to da su ljudi u antici zivjeli prosjecno oko 40 godina, da su bili znatno manje obrazovani i mnogo manje skloni za apstrakcije nego mi danas te da bi im se 2.000 godina vjerovatno cinilo kao nama sada 10.000 godina. Zamislite da nama sada netko prorice sto ce se desiti tek za 10.000 godina?! Rekli bi smo, dobro, zanimljivo i odmahnuli rukom.

Naravno, to se prorocanstvo nece ispuniti niti u nase vrijeme. Nikada nije i nikada nece. Ljudi su u tih 20 stoljeca nebrojeno puta izracunavali i trazili neki smisao u tom prorocanstvu, pa nikad nista od toga.

Meni se cini najrazumnije pretpostaviti da je to neko maglovito anticko prorocanstvo koje se ticalo dogadjaja u njihovom vremenu (vjerovatno nesto u vezi cara Nerona i sl.), i da sa nasim danasnjim vremenom nema nikakve veze.

Egipcani su preko 1.000 godina nakon propasti Hetita njihovo ime jos uvijek koristili kao sinonim za robove, neprijatelje i sl. jer se to u njihovim jeziku uvrijezilo nakon bitke kod Kadesa. Neki simbolicni pojmovi jednostavno prezive u jeziku.

No to jos uvijek ne dokazuje da je prorocanstvo od prije 2.000 godina pisano za nase vrijeme. Takva pretpostavka je besmislena sama po sebi.

Zasto bi netko ljudima u antici govorio nesto sto ih se ni na koji nacin ne tice, nego ce se dogoditi tek za 2.000 godina?! Valja imati na umu i to da su ljudi u antici zivjeli prosjecno oko 40 godina, da su bili znatno manje obrazovani i mnogo manje skloni za apstrakcije nego mi danas te da bi im se 2.000 godina vjerovatno cinilo kao nama sada 10.000 godina. Zamislite da nama sada netko prorice sto ce se desiti tek za 10.000 godina?! Rekli bi smo, dobro, zanimljivo i odmahnuli rukom.

Naravno, to se prorocanstvo nece ispuniti niti u nase vrijeme. Nikada nije i nikada nece. Ljudi su u tih 20 stoljeca nebrojeno puta izracunavali i trazili neki smisao u tom prorocanstvu, pa nikad nista od toga.

Meni se cini najrazumnije pretpostaviti da je to neko maglovito anticko prorocanstvo koje se ticalo dogadjaja u njihovom vremenu (vjerovatno nesto u vezi cara Nerona i sl.), i da sa nasim danasnjim vremenom nema nikakve veze.

Opet je u pitanju tvoj pogled.
A to što tvrdiš da su ljudi kroz istoriju mislili da je njihovo vreme poslednje, to su ipak tvrdili samo ljudi, dok je otkrivenje više nego jasno.

Isto tako je bilo i onih koji su verovali da će proći mnogo godina do poslednjeg vremena.
Dok je iz današnje perspektive dosta lakše da se utvrdi da li su proročanstva bila tačna ili ne.

Reka Eufrat tek danas nestaje.

nastavak mog prethodnog posta
(Završit ću prvo s ovim svime, prije nego što... možda... išta drugo prokomentiram... Tek bih napomenula, da ne bude zbrke: šira izabrana tematika je Kršćanska Duhovnost i ne Biblijska Proročanstva, s razlogom. I, iako ovdje dosta pišem vezano uz stvari iz Knjige Otkrivenja, nije ni ona tema. Vrijeme Pohođenja jest, ili bih voljela da jest, ili se nadam da jest... )

:::::::

Mi još NISMO SIGURNI i NE ZNAMO da li svjedočimo ostvarenju Otkrivenja... tj. koje njegove faze. Iskreno. Najiskrenije, tamo iz dubine srca... svak može procijeniti, valjda, bar za se? Nit ne zazivamo Dan Gospodnji. Gledamo oko sebe i vidimo nekakve "proročke sličnosti"... Ali s čime?

Zanimljivo je da se nigdje u Knjizi Otkrivenja ne spominje, nema ni riječi o nekakvoj "zadnjoj evangelizaciji"**, o općem pozivu na pokajanje i posipanje pepelom i odijevanjem u kostrijet (kao što je Jona poslan tako pozvati Ninevskog kralja). Uglavnom, to je u Otkrivenju prepušteno jedino Dvama Svjedocima - za koje NITKO NE ZNA TKO SU! (Ne zaista, a da se i pojave, na primjer u nekom gradu, primjerice u Jeruzalemu - mediji bi ih bojkotirali, a vojska okružila tako da nitko ne može snimati. Ali, ni ne kaže se da će oni "propovijedati", već činiti prorokovati i činiti čudesa. Jer, netko - neki dvoje - bi morali istupiti iz ljudske mase, stati na svjetlo (nekakvih) reflektora i izjasniti se i tri i pol godine "činiti čudesa" - po SILI Božjoj, i NITKO ih ne sluša niti obraća pažnju na njih jer nitko se, piše, ne pokaja unatoč svemu (klimatskim nevoljama), već svi ruže na Gospoda. Jedino njihovom smrću i uskrsnućem koje poprati zemljotres i veliko uništenje - OSTATAK se konačno predomisli i proslavi Boga.

**Ali ima "evangelizacija" koju obavlja... anđeosko biće! I to od s posred neba. Vječno evanđelje. No, najbolje na taj dio... zažmiriti. Ni ne spomenuti... pravite se da to ne piše. Strah Gospodnji je početak mudrosti...

I tu imamo drugi problem - da li sve te (momentalne) "prirodne katastrofe" izaziva ZAISTA ljudska ruka putem HAARP-a, kemtrejlsa, orgonskih topova, 5g frekvencija, bušotinama škriljca i brojnim drugim tehnološkim zloupotrebama? Ili su to neprepoznata čudesa neprepoznatih svjedoka? Za koje u tom času, da su sad ovdje ili se tek pojave, sutra, – neće nitko znati ni da su ubijeni, a kamoli da su uskrsli i uzašli u nebesa, već će tek ZEMLJOTRES strašan i silan dovesti Ostatak u pokajanje.

Mi znamo da je Bog za SUĐENJA narodima u Starom Zavjetu KORISTIO DRUGE narode. Ali danas nitko više ne mari i ne vjeruje da Bog može koristiti - možda (da koristi) Faucija, Gejtsa (koji je prema WHO "država za sebe"), Den Layen, Švaba, bliža imena da ni ne spomenem... - koji su svi oni i ostali (neimenovani): svi oni su nečiji vazali. I nekome služe i provode ideologiju nekoga i u ime nekoga i za (račun) nekoga.

Ima još jedna stvar - ako smo došli već do toga, do manifestiranja žiga zvijeri - to bi značilo da su "deset kraljeva koji još ne primiše kraljevstvo" - ja ih zovem deset kraljeva bez kraljevstva - VEĆ TU I NA DJELU, da su primili "kraljevsku ovlast / autoritet (egzousiju)" na jedan sat sa zvijeri. (A onda će svoju moć i ovlast opet predati zvijeri u ratovanju s Jaganjcem (Armagedon je Har Megido - DOLINA ODLUKE.)

A gle - ako smo već došli do žiga zvijeri - mi NISMO U STANJU reći niti TKO su tih deset kraljeva!? Niti ljudima ukazati na njih i time imati točne poveznice. Nešto nam izmiče? Nešto nismo razumjeli kako treba? Moram li spomenuti da riječ KANON (kao "biblijski kanon" primjerice), riječ "kanon" (qaneh – trska) znači MJERA, MJERILO, ne? Ljudi su odlučili koje će knjige ući u kanone svima dane na čitanje, a koje neće. Ezra zanimljivo (ili, pak, znakovito) objašnjava svoj kriterij u jednoj apokrifnoj knjizi. (Pardon ako nije apokrifna već spada u neku drugu kategoriju "izvanbiblijskih" knjiga.) I to je tek početak, povijest je nastavila njegovim stopama – krnjeći mjeru još i više.

Nego, opazi da deset kraljeva ne primiše njihovo KRALJEVSTVO. Jednina. Nije to da svaki od njih nije primio neko svoje kraljevstvo, nikakvo – pa ni to jedno (zajedničko im) kraljevstvo oni ne primaju, uopće. Zašto su onda "kraljevima" prozvani? Nemaju kraljevstvo – nemaju nikakvo "područje", ali imaju nekakvu – kraljevsku, ovlast.

Natrag na MJERENJE:

Izreke:
11.1 Lažna je MJERA mrska Jahvi, a puna MJERA mila mu je.
16.11 MJERILA i utezi pravi od Gospoda su, i sve kamenje u tobocu njegovo je delo.
20.10 Dvojak uteg i dvojaka MJERA, oboje je mrsko Gospodu.
20.23 Mrzak je Gospodu dvojak uteg, MJERILA lažna nisu dobra.

Mih 6.10-11 Zar mogu podnositi krivo stečeno blago i patvorenu efu prokletu? Mogu li opravdati onoga koji se služi MJEROM krivom, vrećom krivotvorenih utega?

1.Enoh 99.12 Teško vama koji činite prijevaru [ili: “utvrđujete grijeh”] i imate lažna MJERILA [ili: “mjere”] i onima koji nanose gorke nevolje zemlji! Takvi će biti potpuno uništeni!

Zašto je sve gornje bitno? Pa, to je MJERENJE HRAMA! Bez Duha Božjeg u nama - naše tijelo NIJE hram Božji! Ono je zaraženo, ono je GRAD. Hram čini Duh Božji u nama koja je u nama - KAD (i ako) je u nama.

Ali što znači mjerenje hrama? Između ostaloga, znači buđenje tog takozvanog Ostatka koji je od onih Prvina. Da, Krist je naša Prvina, naš PRVENAC, PRVAK – autor naše vjere!, prvi među Prvinama, a u zadnja vremena Knjige Otkrivenja - svi u unutarnjim odajama i svetinji su također Prvina. Da, Isus je svjetlo svijeta dok je u svijetu. Ali isto tako, Isus je rekao svojim učenicima - što smo i mi svi koji vjerujemo – ako od Njeg učimo – iako ne vidjesmo i vjerujemo apostolima koji jesu vidjeli, rekao je: VI ste svjetlo svijeta. Kao što On JESTE, takvi smo i MI u ovom svijetu. Znači, mjerenje Hrama u Otkrivenju 11 je "mjerenje nas" i bolje da smo "u okvirima" mjere, da nastojimo i stremimo biti, ostati i prije toga ući unutra, u nutarnje odaje i PRIMITI PUNINU MJERE.

Jer što je mjera:

Da svi mi - u jedinstvu (ne rascjepkanosti već jednoglasnosti) vjere i poznavanja Sina Božjega - dođemo do savršenog čovjeka, u MJERU RASTA (=zrelosti) punine Kristove. (Efežanima 4:13)

A što je ta mjera rasta? Pravednost! (Vidi Heb)

1. U tim sam danima vidio kako je anđelima bilo dano dugačko
mjerno uže, a oni su raširili svoja krila i poletjeli prema sjeveru.
2. A ja sam upitao jednog anđela: “Zašto su ovi anđeli uzeli to uže i
odletjeli?” A on mi je odgovorio: “Pošli su mjeriti.”
3. Zatim mi je anđeo koji je bio sa mnom rekao: “Oni će nam
donijeti mjeru pravednosti, i konopac pravednosti pravednima,
kako bi samostalno mogli stajati u ime Jehove nad duhovima,
dovijeka, u svu vječnost.
4. (...) mjere koje će biti dane vjernima, i one će ih ojačati u pravednosti.

(1.Enoh 61.1–3, 4b)

Sve što ne dolazi u mjeru sazrele punine Kristove – u PUNU MJERU, lažno je i još uvijek je u vanjskom dvorištu, a ono skupa s cijelim još vanjskijim gradom NE ulazi u mjerenje već je dano narodima na gaženje, baš kao što je Isus rekao: vi ste sol zemlje i ako sol izgubi okus (izađe iz mjere punine ili ne stremi njoj)... nije više ni za šta nego da se baci i da ju "ljudi pogaze". To je gaženje vanjskog dvora i grada, praktički osuda, ili tek uvjetna... upozoravajuća...

Nije li prirodno da – djeca moraju stasati? Malo dijete ni hodati ne može naučiti bez pripomoći. O govorenju da se i ne kaže... Bebe ništa ne mogu same, osim spavati. Mnogi će podići prst i naglasiti: pa ne može se djecu malenu baš svemu učiti? Nije li i Krist rekao čak i apostolima da ne mogu sve primiti iako im ima još puno toga za reći? Jeste, sve stoji. Isto je tako rečeno i da kad Duh Sveti dođe jer IMA doći i mora doći – on ĆE nas uvesti U SVU Istinu. Sva istina je upravo to: SVA, cjela – puna Mjera i tako sazrijevamo "u mjeru rasta punine Kristove". Hoćemo li reći da nije došao? Ili smo ga... ražalostili, potjerali?

Jedino gdje ima pokajanja i sazrijevanja u Kristu je unutarnji dvor i svetinja nad svetinjama (najsvetije mjesto). Ništa osim nutarnjega (i ne vanjskoga), novoga (i ne staroga) NEĆE prilaziti "do savršenog čovjeka, u mjeru zrelosti punine Kristove". Zato i jesmo neprekidno upozoravani da se okanemo starih nas, stvari kojima bi se okupirao taj stari mi, načina starih nas - vanjskih nas, ne?

Završit ću jednom naznakom (nisam prva to uočila, da netko ne pomisli, ali na žalost, ne mogu se sjetiti imena čovjeka (bio je u pitanju ili neki intervju, javni razgovor s njime, na engleskom) koji mi je pažnju privukao upravo na to, hvala mu):

Bog je samo dva puta dahnuo na čovjeka. Prvi puta u Postanku kad je udahnuo dah života u čovjeka i ovaj posta živa duša. Drugi puta je uskrsli Isus dahnuo: Mir s vama i dahnuo na njih Duha Svetog.

Bog je samo dva puta dahnuo na čovjeka.

Prvi puta je to učinio u Postanku 2.

"I JHVH Bog oblikova čovjeka... i udahne u njegove nosnice dah života i čovjek posta živa duša."
(Postanak 2:7)

Tako su postali svi ljudi i sva ljudska bića širom svijeta - "rođeni od čovjeka", od žene.

Drugi puta je to učinio u Novom Zavjetu.

"Onda im Isus reče: Mir s vama: kao što me je Otac poslao, tako i ja šaljem vas. I kad je to rekao dahne na njih i reče im: Primite Duha Svetoga."
(Ivan 20:21-22)

U slijedeća dva posta (sutra) bih završila tek započeti uvodni post ove teme, tek sada, jer je nekako i nastavak ovog podužeg teksta.

Mir i Blagodat Oca svima u Kristu Isusu!

Opet je u pitanju tvoj pogled.

Nije problem u tome ciji je to pogled, nego da li je istinit ili nije.

dok je otkrivenje više nego jasno.

Da, toliko je jasno da ga ljudi vec 2.000 godina bezuspjesno pokusavaju razumjeti i odgonetnuti pa nikad nista od toga.

Koliko jos tisuca godina mora proci, a da se jednostavno ne desi nista, dok ljudi konacno ne dignu ruke od toga?

Reka Eufrat tek danas nestaje.

Puno je do sada velikih rijeka i jezera presusilo pa ipak kraj svijeta nije dosao.

Ako je vrijeme kratko, bojim se da je prekratko. I što dalje to se čini kraćim. Ili jednostavno, dani, godine idu... brzo, sve brže.

Bojim se ... ideja koje mi već jedno vrijeme dolaze kad god se suočim s određenim pitanjima...
... da smo otišli predaleko, a u posve krivom smjeru.
... da smo – kolektivno kao Kršćani – previše duboko zaglibili, i to ne bez povoda, razloga – reći ću i kojega, koji me uznemirava, iako nije gorak. Nije to kategorički, samo, kao što kazah: ideja mi dolazi i nije me dugo pustila, možda želi biti čuta? Iako, teška je...
... da smo - kolektivno - postali ne tek "prijatelji svijetu", već DIO tog svijeta. Mi koji smo pozvani da budemo U svijetu, ali ne OD svijeta. Ogromna većina...
Jesmo li doovuda (cijela 2020. - kad je i zabilježen ovaj tekstić - i zbivanja koja je inaugurirala, a koja su još uvijek tu, je kao dijagnostička slika te lokacije i cjelokupne simptomatike) - kolektivno - došli iz samo jednog razloga: naše nerazumijevanje šta znače riječi da ima grijeha koji se neće oprostiti? Ni pod razno.

Zašto nam se –– nama koji bismo se voljeli smatrati Kristovim sljedbenicima, Kršćanima, čak onom braćom i sestrama Isusovim koje je sam spominjao i definirao kad je u Evanđeljima rekao: tko je Moja majka, tko Moj brat ili sestra? –– događaju stvari zbog kojih se mi ni po čemu (čini se? mnogima?) ne razlikujemo od bilo kojeg drugog potomka Adamovog?

Iz samo jednog razloga: griješimo protiv Duha Svetog? Ne, molim vas, nemojte se sad poplašiti ili naježiti ili uvrijediti. Pročitajte do kraja (samo je ovaj post u pitanju, istina i on razbijen u njih dva), pa rasudite.

Svojevremeno me zanimalo, pa i kroz neka RKC učenja shvatiti kakav je to grijeh protiv Duha Svetoga, i jedino što sam uspjela pronaći je da je to nekakav "smrtni grijeh", ali nigdje (dostupno mi) nije bilo definirano koji je. Okanih se... Ako neki rimokatolik ovdje želi unijeti nešto saznanja, slobodno...

Ali ta 2020. godina mi je počela - i kroz osobne stvari i događaje – pokazivati i ukazivati jasno na: "neopraštanje". Krenuh iovo, ljudski, da nema nešto što meni nije oprošteno? Da ne gajim neki neznani mi gorki plod? Natrag i dublje u pokajanja... Da ne trebam možda ja nešto oprostiti, ne znajući više ni kome ni šta. To neko svjetovno učenje "opraštanja" previše iskače iz svake paštete već dugo vremena. Tolerancija i to njihovo "opraštanje"... kao začarani krug. A efekta nigdje.

A onda je došla ona iznad izjavljena rečenica, upitna?, tako jednostavna: sve se nas – sukladno Pavlovom nauku – prepustilo Satanovom svijetu za našu poduku? Zbrke u glavi zahtijevaju raščišćenja, razbistrenja, otriježnjenja, ali ta metanoia ispada uzaludna u tom smislu – jer nije od duha, već od kojekakvih "duhova"... S druge strane, kakvu više poduku može dati Satanov svijet nekome kome je hodanje PUTEM – pridržavanje Njegovih naputaka – jedina želja, nada, san... način življenja? Ta poduku čega više? Preostaje samo jednu, a i ona nije ona Satanovog svijeta već DUHA SVETOG: poduku da se treba maknuti od poduka svijeta (bile one i religijske tradicije) i vratiti poduci Duha! Jer otuda smo prvo i izašli, ispali? Kolektivno, pa i ponaosob? Prva ljubav...

I upravo to znači kad kaže da Duh Sveti ne prašta tj. da se uvreda ili povreda Duha Svetoga neće oprostiti. Uvrijediti Oca – on će oprostiti (AKO oprostimo drugima). Otac će oprostiti (nama) sve i bilo što ako MI oprostimo LJUDIMA. Da, bližnjima, braći i sestrama, ali i bilo kome. Svim ljudima, uključuje li to i neznabošce koji vrijeđaju ili tek ne priznaju Njega? Samo pitam...

Uvrijediti Sina, govoriti protiv njega – i to će biti oprošteno. Ali povreda Duha Svetog – NE! To neće biti oprošteno ni u ovom aionu, dobu, ni u onom koji će doći (Olam haBa).

To biva i ostaje grijeh koji za posljedicu ima da nam se (već ovdje i sada), kao i ostaloj Adamovoj djeci, počinju zbivati "loše stvari" iz kojih zaista ne može biti izvučena NIKAKVA (druga) lekcija koja bi ukazivala na potrebnu korekciju smjera ponašanja ili mišljenja ili akcije. U pitanju mora biti nešto drugo. U pitanju je, može li biti: jedino neprepoznati grijeh PROTIV Duha Svetog. Bio isti i iz neznanja, što i prečesto jest – kolebanja (one zbrke u glavi). A uglavnom je upravo takav. Nebitno je – neznanje nije ovdje nit izgovor nit opravdanje, jer opravdanja ovdje nema, jer da ima grijeh bi bio oprošten! A ne biva oprošten. Već čovjek mora otplatiti i posljednju lipu, paru ili cent. Drugim riječima, "odguliti" stvar do kraja. Jer negdje, nekako je obmana ušla, veo se neki spustio i nešto smo ražalostili Duh – nismo nužno, zasigurno, nešto izgovorili, tek, neka primisao je prošla i poveli smo se za njom posve neshvaćajući... Je li tako šta moguće? Nismo stvarno, aktivno govorili protiv Duha, niti nam je izletjelo kao u afektu, tek... opiremo se, idalje, tamo unutri, moguće i posve nemušto...

Ne bivamo... posve pomireni, nešto u nama... (za/po)divlja i opre i opire se Duhu Svetom Božjem po nekom pitanju, stvari. I dalje... I mi se, svjesni ili bunovni, nekako počnemo "hrvati" s Duhom, kao što je Jakov činio... Ali ispada to stvarno nekakvo "hrvanje"... nije grubo, ne, naprotiv, djeluje više... ljubavno, dok se stvar ne otme i vjetrovi nas ne otpušu... predaleko... negdje van, izvan Hrama, a to hrvanje ostane, kao nekakav odjek... i jekne povremeno... a onda jedino s čim ostanemo je ono, ranije spomenuto – gaženje.

Duh Sveti... Valja nama u posvemašnju... krotkost, potpunu mekoću. Njega naši trnovi bodu kao igle, brvna ga satiru: On ih ide vaditi, a mi se trzamo, on se odmakne i u čudu te gleda.... Znamo svi šta se dogodi kad ne izvadimo trn na vrijeme, opake su to stvari, mogu se stvarno zakomplicirati. Slično je i s "duhovnim trnovima" – zakompliciraju nam život i mi sve više "divljamo" – kao ranjena zvjerka, sve se više "mučimo", a moramo se posve umiriti... i tako meki i mirni... pustiti da nam izvadi taj trn. I što dulje čekamo s tim, to postaje sve teže – dok nas ne sastavi, kako ljudi kažu i padnemo... doslovce u nesvijest, od silne vrućice, groznice: VATRE. Tad on opet priskoči i iščupa ga. Ali mučno je za nas... tom strategijom... ići.

Po čemu mi to možemo razaznati? Razaznati te blage, tihe, gotovo nečujne... Očeve ukore i upozorenja, nukanja k potrebi ispravljanja, korekcije. One naše osobne, privatne, "psihološke" da ne kažem, jednako kao i... doktrinalne? Individualno. Jednako kao i "kolektivnije" dok smo među narodom u kojemu smo prirodno rođeni. Kad se narod počne osipati... makar i trbuhom za kruhom – ta NIJE to blagoslov! Nešto... debelo ne štima. Riba smrdi... i od "duhovnih" glava? Ne želim ovo odvesti predaleko u tim smjerovima.

Da, Isusova je uloga KRUCIJALNA. Ali jednako je krucijalno i držati se njegovih naputaka za kako da MI živimo svoj život (da, dobro, znam da nije "naš"). Bilo da ih je izrekao on (u NZ), bilo drugdje kroz usta nekog drugog, apostola, proroka, Božjeg čovjeka (NZ i SZ). Mi danas ionako uglavnom tek "reformuliravamo", tko priča, da ne kažem propovijeda, ili piše – sve to čini s namjerom da uveća razumijevanje, približi nas bliže Njemu, mic po mic, korak po korak – kad se odmaknemo.

Često su pastori znali govoriti da je jedna od glavnih stvari koju Duh Sveti čini u nama i nama, ona "konvikcije". Konvikcija je uvjerenje, da, ali konvikcija je i osuda, svakako presuda i nije "oslobađajuća" (konvikcija JEST kondemnacija, iako su svi oni voljeli "razbiti" tu stvar na dva i negirati sinonimnost). I uvijek bi mi ta njihova izjava izazivala nelagodu, nelagodu, i opet nelagodu jer duboko u meni duh u meni bi samo cimnuo... znam, hoće nešto reći, na nešto ukazati... Je, znam, ali ono što ne znah je da je to TOLIKO velika stvar. I prečesto se te neke bitne niti... jednostavno... ne povežu u našim glavama, već vise, poput končića, strše i lepršaju, nošeni povjetarcem, čas amo čas tamo... dok se nit, trun ne stvrdne i ne pretvori u pravo pravcato brvno.

Stari mi i Novi mi... počnu ulaziti u interakciju, kako je jedan pastor rekao: stari mi je kao u komi, a mi ga stalno buduckamo iznova i iznova... ili čak, zaista je mrtav, a mi bi ga sami išli uskrsavati? Ne postajemo li time ono što je Pavle nazvao dipsuhikos – dvodušni? Ljuljamo se... tamo... amo... A mi smo više obučeni u to kako da se "prilagodimo" DRUŠTVU i svijetu. Zar smo tu da se "prilagođavamo"? Da li je praštanje prilagođavanje?

Kako se vi nosite s time? Mi se možemo ophoditi, čak i govoriti KAO da se ophodimo s Kristom, to je "izvanjsko", kako to iznutra mirite... Ili jeste li uopće ikad doživjeli takvu kontradikciju u sebi? Sve ste "riješili" kako se spada, ali svejedno to nešto unutri... potraje često i danima. Kako se nosite s time?

nastavak slijedi

Neki će možda osjetiti poriv ustati i argumentirati (čak i stihovima) suprotno ovome što ću ispod reći. Nemam ništa protiv, i ja bih, zasigurno... i jesam godinama... pogotovo praktično, i tu sam gdje sam, natrag na točki od koje sam i startala, odmakla se, makar odmicala... povremeno, rjeđe ili češće. Kažem:

NAUK primamo direktno OD Duha Svetog, Duha Istine i ne treba ga zamjenjivati već NJIME zamjenjivati naša vlastita (bila i tuđa koja smo prisvojili) gledišta i potom njime nadograđivati "početnički nauk".

Nama se često čini, i nekako je i razumno – ta mnogi su živjeli stoljećima prije nas i učili jednako i dolazili do i primali saznanja i razumijevanja: što ne jednostavno pročitati neku "pametnu knjigu" i gle, i ja pametnija ili pametniji. Tsk! Ne ide to tako. Ide, okej, do neke točke... (neka je netko i posve validno prenio i pretočio u riječi neku poduku Duha koju je sam primio, ali u toj knjizi je napisao zasigurno i bezbroj svojih vlastitih... tumačenja, privatnih gledišta – takvi smo, kao ljudi, iznimno je teško izbjeći, pogotovo kad se piše puno.) Ali ta naša poduka: ona je HOD, hodanje – PROCES je u pitanju, proces ODNOŠENJA... I u tom procesu, sve koji se tako odnose i prebivaju u Ljubavi Njegovoj... iste, ama IDENTIČNE i identično se stvari otkrivaju. Nekom neke, nekad se poklope pa je ista u pitanju i tu se vidi da je to to! Bez obzira na vanjske denominacije, ime crkve, naziv profesije, vrijeme kad je živio/živjela, krstio te ovaj ili onaj predstavnik forme. Na kraju krajeva – krštenje vodom je ono pokajanja – (primanja) POMIRENJA i uzvraćanja istim. I prečesto je i ono... čudesno: ako smo u Kristu, i on je u nama: i njegovo vlastito krštenje je također i naše.

Metanoia je – nutarnja promjena, okret, i dakako, nije puko osjećajan (niti afektivan), metanoia je ona duboka odluka donešena iz SAZNANJA, ona cijelog bića, a UMA, mišljenja, razmišljanja – razuma, razbora i posljedično voljnosti da se slijedi i nastavi tim novim smjerom, a ne da se stalno vraća u stari. Ima da urađa... svojim ploodovima. Imate li dojam da se, makar katkad ako ne i češće, kao njišete... između starog vas i novog vas?

Stari čovjek ima svoj intelekt i vrstu rezona, a novi čovjek ima posve drukčiji – onaj koji je iznimno osjetljiv na poduku Duha, na Riječ Istine i istinitu. Moguće neizbježno time – i na laž. Kao alarm... nekakav. I drukčiji je od rezona starog koji je itekako, kao njegov najviši doseg, sklon upasti u ono što smatra svojim visinama: sposobnost apstrahiranja i "kopčavanja" od sebe posve "udaljenih" stvari, pa i pojmova i koncepata. On će reći ne znam i ne mogu znati. Istina, ne možeš: Duh mora otkriti i ti opet nećeš znati, jer to zna u tebi jedan drugi ti. Zato je Pavle i rekao da – vidimo mutno, ne posve bistro, i dalje nam je zagonetka... I novi mi ima toga, ali on otuda počinje, tamo gdje staro svršava, novo počinje, tek počinje.

Krštenje duhom, ili čak i vatrom – nešto je drugo. Ovo srednje dođe... katkad... i prečesto... posve nenadano. I onda gledamo unazad – i mi bi još, mi bi opet, još toga! Još Duha... jer i prelako "protrajbamo" dano – ili, ne posve nemoguće: jednostavno "isklizi" kao KROZ nas gdje Duh smatra da je potrebniji? A mi propustimo slijediti? Ili to sve tek tako izgleda, čini se – jer se Duh malko "zgrči" i "rastuži"... do čega Ga mi dovodimo sami. Čime Ga žalostimo?

Nama se često čini da mi jedni drugima možemo pomoći, istina je da možemo, da druge (možda čak i) podučimo nečemu, olakšamo, ohrabrimo - jer duh u nama razaznaje i razlikuje među kaosima svijeta što je dobro, a što ne, što je istinito, a što laž i obmana (često bez svijetu razumljivih argumenata) – do puno veće razine nego nevjerujućeg čovjeka ili pak o nečemu o Riječi ili iz Riječi, ukazati na, obratiti veću pažnju... iz neznanog razloga preče, aktualnije u tom času? Primarno, ne bi li ipak bilo naše podučavanje od Duha Svetog? Jer Duh Sveti nas podučava i nitko drugi, – riječi su Ivanove. Prelako prelazimo preko njih – i uvijek se naglašava opasnost da budemo obmanuti, a previđa se ona druga opasnost obmane koja nam prijeti odsvakud drugdje i koja je puno iminentnija. I mnogi se više počnu plašiti zvijeri (ili vraga, ruski: neprijatelj, protivnik), nego što se boje Boga? I gdje mudrost zapne, istina se spotakne i padne na ulici. Mudrost, Istina, Blagodat... poništenje grijeha. Ivan 1.14,16,17. I kad Bezdan proguta Istinu i Blagodat, i one sunu DOLJE – oni koji spavaju, usnuli kod njegovih kapija nemaju do kliknuti: Slava Bogu Svevišnjemu! Gle našeg Spasenja! ??

Jer veći i problem čini to što, nakon što smo Mu prvi puta došli ili bili dovedeni u Njegovo Prisustvo - a mnogi od nas jesu onog momenta kad su po prvi puta došli Kristu i povjerovali – čak i ako je vjera jednostavno u nama (kao) niotkuda izrasla! - mi kao da nekako otklizimo, uglavnom želeći, smatrajući potrebnima neke dodatne potvrde i od drugih ljudi (tako je bar bilo kod mene). U toj i takvoj situaciji ono što je potrebno da shvatimo je da NJEMU MOŽEMO VJEROVATI. To je jedina lekcija iz cijele te višegodišnje situacije. Ne samo da mu MOGU, već je za mene nužno i dobro da mu ODMAH vjerujem, na prvu, a ne da svaki put idem tražiti potvrde iz drugih ljudskih usta. A u tih broj godina tog smjera mojega takvog traženja, moram priznati i da je SVAKA takva potvrda – na kraju i stigla. Što je govorio meni: uvijek je negdje bio netko Njegov vjerni koji bi izrekao istu stvar - negdje već, rijetke bisere rasute po svijetu, po denominacijama i crkvama diljem svijeta. (Ali istina, i svak od njih (ili nas) ju izgovori na specifičan način - katkad, katkad jednako tako istina - i malko nategne u nekom (svjetovnijem, religijskijem, dogmatskijem ili razumljivije rečeno: sektaškom/klikaškom) smjeru, što nije poželjno, ali valjda je ljudski. Nije poželjeno jer svaka Njegova Riječ poduke je poput koraka ili čak stepenika, pomaže i prijeći... Bilo koja i bilo kakva izmjena, dodatak, koliko god se naivno nevinim činili - uzrokovat će ponovno spoticanje. Naše vlastito u najboljem i potpuno krivo shvaćanje u slušatelju u najgorem.)

ISTINA slama sve naše brane, sve naše iluzije, sve naše obmanutosti – a mnoge čuvamo kao najsilniji stražari i ne damo ih! To su nutarnje stvari, mišljenja, mnijenja, gledišta, čak uvjerenja, naši stavovi – iz svega toga proizlaze, na kraju i djela... sve to i prečesto stoji... kao zid, zatvorena vrata... pred Kapijama... Ta pusti sve, baci, razdaj sve što imaš... sve iole vrijedno ionako se ČUVA kod Oca i uvijek ti je dostupno, koliko je dostupno u svakom datom času, jer... preveć je to... bogatstva otajstva Božjega. !הס

Ono jedno djelo koje mi jedni drugima možemo činiti - kao pomoć ili podrška: biva da jedni druge potičemo da se privijemo bliže, UZDAMO direktno i izravno u Njega, da VJERUJEMO Njegovoj poduci, onoj od Oca poslanog Duha Istine koji posjećuje Hram u nama, jer nije Ivan lagao niti pretjerivao kad je rekao: Ne treba vam da vas itko podučava; niti je lagao Isus. DUH SVETI NAS PODUČAVA. Mnogi se tu ježe...

Uvest će vas u SVU Istinu, svu Puninu... Mjere. Njime smo pomazani, On nas podučava.

Pismeni smo svi, imamo svPismo – i Duh nam TUMAČI. Sve je to među redovima – malo tu, malo tamo – katkad toliko silno da naprosto bode oči. I misterija je kako lako se preko toga prijeđe: možda zbog onih brvana koja spriječavaju... sad se vidi i zašto su ta brvna toliko važna, tj. važno je da pustimo – da, neće On silom, čeka da Ga pustimo – Duh Sveti da ih čudom makne, jer ako krenete vi sami ikome vaditi ih, najčešće će vas ošinuti stihom kao mačem: ti imaš brvno a meni bi vadio trn. Uvijek ja imam trn, a onaj koji bi mi ga vadio brvno. Kao neki vic, ne? Ili neki (nenapisani) zakon? Čiji? Nasuprot njemu nam stoji ona "neprekidna molitva"... koja nam tako često... izmiče.

Ali neki će i tu pomisliti da to znači izdvajanje i odmicanje od zajednice, ako zajednica takav čin ne podržava. Možda i znači. Ono što, pak, rečeni odmak nit znači nit podrazumijeva je odmak od Duhovne Kristove Zajednice U DUHU I ISTINI.

Na kraju krajeva, uvijek nas On vodi – pa i odiznutra – i opet jedne k drugima.

Bojim se da smo se - kolektivno - gotovo pa i korak previše odmakli upravo od te – nevidljive zajednice. I da je upravo to razlog zašto mnogi "spavaju" i još su uvijek "nejačad u Kristu" i potpuno nesvjesni dubine, širine, visine, duljine otajstva Božjeg koje je zakrilio u Riječ i stvari koje je pripremio za nas kad je rekao: kao što Krist JESTE, i MI smo u ovom svijetu. Ne sutra, ne po uskrsnuću, već sad dok smo u ovome svijetu. I upravo tu se lome mnoga koplja...

Teške riječi?

Teška vremena! A ona zahtijevaju, naglašavaju tu potrebu u nama – za... vježbanjem čula u rasuđivanju (Heb 5.14).

Jer znamo: MI U Kristu je tek početak... Slavna ona NADA je... iza toliko barikada. Vjera, Nada, Ljubav... ako je u pitanju slijed.

Možda je sve ovo nekako... preosobno... ako zvuči preemocionalno, nije mi bila namjera. Nije ni kritika, ikome – nikome.

Slobodno... komentirajte, recite... ako šta imate. (To uključuje i linkani .pdf ispod.)

Mir i Blagodat od Oca svima u Kristu Isusu!

Pisma kažu da je Abraham bio gostoljubiv

i Bog je bio s njime;

za Iliju kažu da je volio samoću

i Bog je bio s njime;

za Davida da je bio ponizan

i Bog je bio s njime.

Stoga, što god vidiš da ti duša želi

u svojoj potrazi za Bogom - ti čini,

al' uvijek pazi da ti srce bude besprijekorno.

Izreke Staraca

LINK:

Poznaj Vrijeme Kada Si Pohođen(a)

Gorak plod - začarani krug

Najviše u prirodnom čovjeku je njegova SAVJEST i to je ono po čemu se čovjek razlikuje od životinje, kako bi se kolokvijalno reklo, od beštije, od zvijeri.

Grijeh je ropstvo zlu.

1./12

Oprosti nam naše dugove, kao što i mi opraštamo dužnicima našim (Očenaš, NZ).

Oprostiti: grk./aram. – otpustiti, osloboditi, odvezati, razvezati, osloboditi osobu od okova duhovnog, moralnog ili financijskog duga.

Srce biva ono koje nas osuđuje ili opravdava (i u Sudu), Rim 2:1-6, 15.
Grijeh je nečistoća u srcu – koja nastaje slijeđenjem zlih inklinacija srca – koja svezuje dušu opstruirajući zajedništvo / kontakt s Nebesima. To je ropstvo Satanu, skršenost pod posljedicama osobnih i društvenih DUGOVA.

Za poimanje toga što se zove GRIJEH, nužno je shvatiti da je u pitanju počinjenje neke vrste NEPRAVDE protiv nekoga.
Realnost (počinjene) nepravde stvara DUG (hob), i ona je grijeh.

NEPRAVDA ---> GRIJEH ---> DUG

Korjenski grijeh je NEPRAVDA: počinjena nepravda.

Postoji taj drevni koncept "pravednosti" koji je kao sistem religijskih ili moralnih dugovanja i "vjere". To je poput vage: na jednoj strani imate "uteg duga", na drugoj je "perce vjere".

Pravednik (Cadik) blagosilja i slavi, sveti Božje Ime dobrim djelima pravice, milosti, mudrosti...
Međutim, još je u protorabinskoj tradiciji uvedeno, postavljeno i podučavano da pojedinac može "zaraditi duhovne poene" kao protutežu svojim dugovima tako što će činiti RITUALNA djela (propisane hramske prinose, ceremonijalne mikve i sl.).

Isus je ismijao i osudio takva ritualna vršenja i javne igrokaze i prikaze pobožnosti kao "tradicije ljudi" koje nisu od Boga dane.
Yešua (Isus) je naglašavao: potrebno je pomiriti se sa svima kojima ste naudili, prije nego će Bog prihvatiti ne samo nekakve ritualne prinose, već čak i naše molitve.

2. /12

Isusov koncept grijeha : grijeh kao robovanje zlu.

Tko počini nepravdu protiv ljudi ili drugih živih bića griješi protiv njih. To stvara duhovno dužništvo počinitelja prema tako povrijeđenome i upliće OBOJE u mrežu neotplativih dugova.
Tako, na jednoj strani stoji "počinitelj", na drugoj "oštećenik". Počinitelj je učinio nepravdu oštećeniku.
Nepravda, nepravednost je... nasuprot pravdi, pravednosti.

Grijeh je nepravda i nepravda je grijeh. Počinjen protiv pravednosti. Time Pravednoga: grijeh protiv Boga i Sina Čovječjeg.

Grijeh je duhovna okaljanost i ta okaljanost je poput onog utega ranije predstavljenog, dužničkog utega na vagi. Moralnog (duhovnog) utega - i moralni (duhovni) je dug.

Taj "dug" (hob ili hub) je rezultat, efekt. Kao što je ranije i naznačeno:

NEPRAVDA --> GRIJEH --> DUG

Isusova Poredba o ovcama i kozama: "Koliko ste to učinili najmanjemu od ove moje braće, učinili ste to meni".

Grešnost (kao duhovna okaljanost) ili pravednost pak, generira se našim: djelima / činima.

Isusova Poredba o nepravednom službeniku: Božja djela koja se čine u životu za druge / drugima su nalik prijateljima koji nas opravdavaju na Sudu Božjemu.

Vezu između "grijeha, povrede, prijestupa" i "moralnog duga, posljedice grijeha" se može slikovito predstaviti putem slijedećeg prikaza, kao igrokaza: Mala maca napravi od grudve katrana lutkicu i odjene ju u malenu odjećicu. Mali zeko priđe i obrati se lutkici ljubaznim riječima, ali od nje ne dobije nikakav odgovor. Mali zeko se uvrijedi jer smatra da je lutkica neodgojena i nepristojna te ju udari i udarivši ju, ruka mu se zalijepi za katran. Što više i žustrije i gnjevnije mali zeko udara i mlati lutkicu od katrana, to se gore hvata u katran.

Grijeh maloga zeke je nekontrolirani gnjev i fizičko napadanje lutkice od katrana. Posljedica grijeha, odnosno duhovni dug je izražen u tome da što više zeko udara, to više i sam postaje zaprljan i upleten. Kada se elementi svijesti počinitelja (zeke) uvedu u one žrtve (lutkice) kroz grijeh – bilo kroz fizičko počinjenje ili kroz namjere – oboje bivaju međusobno spleteni, isprepleteni i upleteni u jednu te istu priču.

3. /12

Isus je podučio da postoji nekoliko načina rasplitanja ili ublažavanja cijele ove situacije – neumitnih posljedica grijeha – koju mi ljudi doživljavamo izuzetno emocionalno. To su:

metanoia / tešuvah – vraćanje Bogu;

duboka posvećenost i ljubav – agape / ahava;

vjernost – pistis / emunah.

Djela milosti i pravde generiraju opravdanost / pravednost.

.

Stoga, LJUBITE NEPRIJATELJE SVOJE: idi i izljubi se s onima kojima ste naudili, nanijeli ikakvu nepravdu - kod kojih ste vi na dužničkoj (njihovoj) strani. Isprikom, iskrenim "žao mi je" - kajanjem, pomirenjem se tvoje srce zaista čisti, čak i ako tvoja pomirbena ruka bude odbijena. Ne dugujte nikom ništa, osim da ljubite jedni druge.

A onima koji su vama naudili, otpustite dug - oprostite i idite s mirom.

.

Naime:

Dug je "kazna, ishod, rezultat, posljedica (počinjenog) grijeha". Svak ga osjeća u sebi, osjeća kako je počinjena mu nepravda nešto u njemu... "ostavila, posijala, usadila" i to nešto stalno traži... nekakvo ravnanje... reakciju, odgovor – razrješenje. On je poput tražbine, što i govori: dugovanje.

"... oprosti nam dugove naše KAO što i mi praštamo dužnicima svojim."

Ako se čovjek ne POMIRI - ne otpusti dug, on sam ostaje njime VEZAN. I tako u NJEMU samome dug ostaje i grijeh samo raste i nepravda se uvećava. Začarani krug.
Grijeh ili grešnost ostaje (ili postoji) kao nečistoća u srcu – koja nastaje slijeđenjem zlih inklinacija srca – koja svezuje dušu opstruirajući zajedništvo / kontakt s Nebesima.
Kasniji asketski pokreti su se fokusirali na seksualna ponašanja, proždrljivost, zavist i ostale (karakterne ili temperamentalne) mane. Ali,

Isus naglasak stavlja na NEPRAVDE. Biblijska riječ za nepravdu jest – bezakonje.

4. /12

Isus ne koristi hebrejsku / aramejsku riječ za grijeh koja je (hata) i nosi značenje: "počiniti prijestup ili počiniti (grijeh) nepravde nekome ili protivu nekoga". Taj izraz (hata) se odnosi na ČIN prijestupa (i) protiv Boga (Mikah 6:8), kao i ritualni prinos za grijeh (činjen prije Krista u Hramu, a i dan danas u nekim kršćanskim denominacijama postoje različite varijante ovoga).

Isus se ne referira na to. On koristi koncept hoba (hub ili hob) – DUGA – moralne kazne, duga, dugova i dugovanja kao neumitnih posljedica grijeha. Duhovna ekonomija, moralna ekonomija, ekonomija srca.
Nažalost, aramejski hob je uvijek naznačen grčkom riječju HAMARTIA – "grijeh, promašaj" u grčkome Novom Zavjetu – što je ispravan paralelizam za aramejski "hata", ali NE i za "hob".

.

Kako znamo da je Isus govorio o (hobu), o DUGU, a ne (hati) – samom prijestupu, grijehu?

Jer u svim Njegovim poredbama, Isus pravi usporedbe s DUGOM, DUŽNICIMA, PONIŠTENJEM DUGOVA, a u Matejevoj verziji Gospodinove Molitve lijepo kaže i Bogu možemo zahvaliti što je ta jasnoća ostala: "otpusti nam DUGOVE (grč. "ofeilema" za hebrejski / aramejski "hob"), kao što mi otpuštamo DUŽNICIMA (grč. "ofeilet") našim.

U Lukinoj verziji, opraštanje grijeha je izjednačeno s opraštanjem dužnicima: "otpusti nam naše grijehe, jer mi OPRAŠTAMO DUŽNICIMA ("ofeilet") našim.

U obje varijante, Božji oprost nama posljedica naših grijeha je UVJETOVAN našim opraštanjem, otpuštanjem onima koji griješe protiv nas.

Isus je podučavao sve koji su ga htjeli poslušati – da se okrenu natrag k Bogu (metanoia / tešuvah – "pokajanje", obraćenje: obraćenje znači vratiti se Bogu i obratiti pažnju na Njega i Njegovu poduku NAČINA kako da živimo svoj život; način = put (hodos)), te da slijede njegove daljnje naputke za oslobođenje od ropstva grijehu: opraštanjem odnosno poništenjem moralnih dugova kojima (mi sami) izigravamo vjerovnike. Ovo ni na koji način ne umanjuje Isusa Krista niti njegovo djelo učinjeno za sve nas – jer on je, kako kaže Pavle: AUTOR NAŠE VJERE, poticatelj naše vjernosti, PRVINA naša, i kako sam kaže: ČOKOT, na kojemu smo mi (da bivamo) loze (plodonosne grančice). Jer pažljivo treba proučiti i shvatiti što kaže u Kološanima 2:13-14:

"on nam je oprostio sve naše dugove, on je poništio zadužnice i uredbe tužiteljeve koje bijahu protiv nas, on ih je uklonio, on ih je pribio na križ, on je razoružao Vlasti i Moć i javno ih raskrinkao i izložio pogledima"

.

I ako te Sin Čovječji oslobodi (od posljedica grijeha, od DUGA) – bit ćeš UISTINU SLOBODAN, Ivan 8:31-36.

Slobodni od dugova... "Bog nas čisti sam": stojimo pred Njim (čista srca, čista uma)... pobjeda nad grijehom je u nama. U Kristu Isusu. Ali to je praksa koju i mi sami moramo nastaviti – budite sveti kao što je svet naš Otac na nebesima.

Biti OD SVIJETA znači još uvijek živjeti u uvjerenjima dugova i dugovanja (grijeha) i to stoji nasuprot: biti U SVIJETU ali ne od svijeta:

Dok god se ne vratimo Božjem životu i Njegovim načinima, bit ćemo ranjivi za sve nasumične pojave zla koje dolaze bez upozorenja kroz sve niše kolektivnog DUGA kako naše neposredne, najuže, uže zajednice, tako i šire pripadnosti ljudskoj vrsti. Ali činom obraćanja natrag Bogu i nastavljanjem hoda Njegovim putevima pravde i suosjećaja – nećemo poginuti, već ćemo DUHOVNO ZAŽIVJETI:

Tisuće će pasti pored tebe, deseci tisuća kraj tvoje desnice, ali zlo se tebi samome približiti neće, Psalm 91:7.

Duša koja sagriješi, umrijet će. Sin neće trpjeti (snositi) bezakonje (nepravde) svojega oca, niti će otac patiti (nadrapati) zbog nepravdi (bezakonja) sinovljevih; pravednost pravednika biti će na njemu (samome), a opačina opakoga će biti na njemu samome, Ezek 18:20.

Nazad
Vrh