Izvinite, propustio sam vaš komentar dok sam odgovarao na druge, tek sam sad vidio.
Da, nemamo službu kao što je opisana u SZ, ali imamo također službe u crkvi. Zato sam i rekao da vjerujem u načelo davanja desetka. O tome govori i apostol Pavao:
1. Kor 9:13,14 - Ne znate li, da oni, koji vrše svetu službu, od svetinje se hrane, i koji žrtveniku služe, sa žrtvenikom dijele? Tako je i Gospodin zapovjedio, da oni, koji evanđelje propovijedaju, od evanđelja trebaju i živjeti.
Tako je,AMIN !!!
Svi smo pozvani da budemo svećenstvo Božje, ali nismo svi u istim službama.
Tako je,pozvani smo da budemo svestenstvo
u simbolickom smislu !!!
I... ???
Zato oni koji aktivno služe u svojim zajednicama trebaju biti potpomognuti od članova te zajednice...
Tako je,slazem se...Dakle vernici crkve trebaju definitivno dobrovolnim prilozima,dakle svojim darovima,pomagati te radnike koje su se dobrovoljno otkazali mogucnosti da rade drugi posao kako bi se fokusirali na crkvene aktivnosti i sluzbe uopste stoga se nijima i njihovim porodicama trebaju obezbediti uslovi za pristojan zivot u drustvu gde sluze...
Ali se sve to treba raditi u okvirima Bozjih pravila i propisa i uopste prilikama u planu spasenja.
Dakle u vreme SZ-ta bilo je svestenicke sluzbe stoga je Bog regulisao veoma precizne i stroge propise za izdrzavanje svestenstva a kad je ta sluzba prestala postojati onda je prestala i potreba za izdrzavanje te kategorije sluzbi.
U vreme NZ-ta imamo situaciju kada je Bog preko Svog Sina Isusa Hrista a i apostola savetovao vernike da svojim darovima vernicima dao savete kako se trebaju izdrzavati radnici jevandjelja.
Dakle apostol kaze,kao sto si vec citirao,
da je Gospod zapovedio kako se i na koji nacin radnici jevandjelja trebaju izdtrzavati a ta se zapovest vidi u Luk.10 poglavlje.
Evo Bibliskog dokaza:
Luka 10,3-8:
"...Idite; eto ja vas šaljem kao jaganjce među vukove.
Ne nosite kese ni torbe ni obuće, i nikoga ne pozdravljajte na putu.
U koju god kuću uđete najprije govorite: mir kući ovoj.
I ako dakle bude ondje sin mira, ostaće na njemu mir vaš; ako li ne bude, vratiće se k vama.
A u onoj kući budite, i jedite i pijte što u njih ima; jer je poslenik dostojan svoje plate; ne prelazite iz kuće u kuću.
I u koji god grad dođete i prime vas, jedite što se donese pred vas..."
Kao sto se jasno vidi,ovde Isus ne pominje desetak a nit pokusava reanimirati svestenicku sluzbu nego jasno i precizno navodi globalni znacaj jevandjeoskih radnika kao i nacin njihovog izdrzavanja.
Dakle ti radnici imaju direktnu obavezu da rade na terenu i da ljudima direktno iznose poruke jevandjelja
dok su slusaoci obavezni da im daju hranu za njihovu egzistenciju
i to ne da prave rezerve nego da dobiju rucak u toku njihove posete.
I onda posao ide dalje u drugoj kuci i ako tamo radnik nije gladan nije obavezan uzetiu rucak ili mozda bice ali kad ogladni u onu trecu ili cetvrru kucu ima prava podeliti sa ukucanima ono sto oni trenutno imaju za jelo...e sad ,ovo je bilo vreme prvog "talasa"jevandjeliziranja ovog sveta dok kada se crkva vec pocela razvijati onda su se stvorili uslovi da crkva razmislja globalno i organizaciski kako bi mogla bolje funkcionisati ali opet i u skladu sa Hristovim nalogom kojeg sam vec citirao. U ovom kontekstu logicki je pretpostaviti da je taj isti princip vazio i za njihovu odecu kao i za smestaj jer ti ljudi trebaju ziveti,imati porodice i trebaju placati racune stoga se crkva treba brinuti na adekvatan nacin kako bi pomenuti radnici mogli slobodno raditi svoj posao. I jos jednom, apostol se poziva na obavezu naroda da svoje jevandjeoske radnike izdrzava
jer je to zapovedio upravo nas Gospod !!!
Da rezimiram - u vreme NZ-ne organizacije crkve nigde ne vidimo da su vernici davali desetak nego su prinosili dare a nekad je to bilo zaista obilno darovanje sto ce reci mnooogo vise nego li ono sto je podrazumevao desetak u vreme SZ-ta.
Dakle svako daje koliko smatra da treba dati dok je primarni cilj egzistencija jevandjeoskih radnika a ne njihovo luksuziranje !!!
I jos jednom - danas u realnom smislu nemamo svestenike,nemamo krvne zrtve,nemamo Hrama
stoga nemamo ni zakonom uredjene obaveze za prinosenje realnog desetka...
ali zato imamo obavezu izdrzavati jevandjeoske radnike u skladu sa Bibliskim standardima koje sam vec izneo.
P.S. ovim ne zelim istaknuti da bilo koja verska zajednica ne moze ili ne sme na internom nivou odluciti da koristi SZ-ni vec oprobani mehanizam izdrzavanje svojih jevandjeoskih radnika ali samo u smislu odluke za iznos koji procene da je korisno i prakticno da sakupljaju u smislu da to mozda bude 5%, 15%, 30% ili mozda 10%
ali se to nikako ne sme prikazivati kao kontinuitet SN-og desetka jer to direktno rusi koncept i znacaj Hristove zrtve u smislu da nepotrebno i suprotno realnom stanju reanimira svestenicku sluzbu ,kao sto ne treba umesto da sve to bude tretirano u simbolickom smislu -
kao sto zaista treba !!!