144000 iz Otkrivenja

• Pokretač teme Pokretač teme Lino
  • Datum početka Datum početka

Lino

Član
Reakcijski bodovi
15
Bodovi
0
Tko su oni...možemo iznijeti svoja stajališta..

Ja verujem da je u pitanju simbolika. Mogli bi to biti vernici koji će živi dočekati Hrista.

Ako je u pitanju simbolika, ili uopćeno vjernici "koji će živi dočekati Krista" zašto se nabrajaju izraelska plemena?

Ako je u pitanju simbolika, ili uopćeno vjernici "koji će živi dočekati Krista" zašto se nabrajaju izraelska plemena?

Zato i kažem da bi mogli biti. A Izraelska plemena ne treba shvatiti doslovno. Makar ne na državu Izrael. Svakako smatram da je neka simbolika u pitanju.

Svakako da je to simboličan broj. Možemo smatrati taj broj simbolom ispunjenosti.
"and the number 144,000 (14.3) being the symbol of total completion and the full number of the saved, the result of the multiplication of 12 times 12—the number of the tribes of Israel and the apostles of Christ"
[/URL]

Brojevi koji nose simboliku su česta stvar u Sv. Pismu i ne treba na njih gledati suviše bukvalno.

Jovan u sedmoj glavi ČUJE tačan broj po 12000 od svakog izraelskog plemena i tako navodi 12 plemena što zbirno iznosi tačno 144000 u glavu dakle nema nikakve simbolike u broju. Jovan reče da je ČUO broj i time potvrdio doslovnost brojeva i zbira. 144000 su tačan broj Jevreja iz Muke Jakovljeve.

Jednostavniji odgovor na pitanje tko su 144.000 zapečaćenih je da su to sveti u posljednjim vremenima.
Sama brojka je simbolična I ne treba ju doslovno tumačiti, već razumjeti smisao poruke…

Otk. 7
4 I čuh broj zapečaćenih, sto i četrdeset i četiri hiljade zapečaćenih od svih kolena sinova Izrailjevih;
CRO Revelation 14:1 I vidjeh: gle, Jaganjac stoji na gori Sionu, a s njime sto četrdeset i četiri tisuće – na čelima im napisano ime njegovo i ime Oca njegova! (Rev. 14:1 CRO)
Otk. 14
3 I pevahu kao novu pesmu pred prestolom i pred četiri životinje i pred starešinama: i niko ne mogaše naučiti pesme, osim onih sto i četrdeset i četiri hiljade koji su otkupljeni sa zemlje.
CRO Revelation 14:4 Ti se ne okaljaše sa ženama, djevci su! Oni prate Jaganjca kamo god pođe. Otkupljeni su od ljudi kao prvine Bogu i Jaganjcu; (Rev. 14:4 CRO)
144.000 su prvenci otkupljeni sa Zemlje za Jehovu Boga i njegovog sina Isusa Hrista koji dobijaju besmrtni zivot da vladaju zajedno sa Isusom Hristom kao sucarevi i susvestenici nad zemljom .
2. Tim. 2
12 Ako trpimo, s Njim ćemo i carovati. Ako se odreknemo, i On će se nas odreći.
Lk. 12
32 Ne boj se malo stado! Jer bi volja vašeg Oca da vam da carstvo.
1. Kor. 4
8 Eto ste siti, eto se obogatiste, bez nas carujete. O da biste carovali, da bismo i mi s vama carovali!
O tome govori i Danilo,samo tada jos nije bio odredjen njihov broj,
Dan. 7
27 A carstvo i vlast i veličanstvo carsko pod svim nebom daće se narodu svetaca Višnjeg; Njegovo će carstvo biti večno carstvo, i sve će vlasti Njemu služiti i slušati Ga.
1. Kor. 15
50 A ovo govorim, braćo, da telo i krv ne mogu naslediti carstvo Božije, niti raspadljivost neraspadljivosti nasleđuje.
51 Evo vam kazujem tajnu: jer svi nećemo pomreti, a svi ćemo se pretvoriti.
52 Ujedanput, u trenuću oka u poslednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti.
53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.
Inace izbor za 144.00 pocinje nakon Isusovog uskrsenja na nebo,jer se pre Isusa Hrista niko nije vaskrsnuo na nebo,vec samo na zemlju.

Nekako mi je mali broj tih ljudi, ako racunamo postene i moralne ljude. A mozda je to samo broj buddha i arahanata koji dostizu konacno i potpuno prosvjetljenje. Mozda je to ukupan broj ljudi koji trebaju doseci prosvjetljenje, da bi se cijelo covjecanstvo moglo kolektivno uzdici na visu razinu.

Nekako mi je mali broj tih ljudi, ako racunamo postene i moralne ljude. A mozda je to samo broj buddha i arahanata koji dostizu konacno i potpuno prosvjetljenje. Mozda je to ukupan broj ljudi koji trebaju doseci prosvjetljenje, da bi se cijelo covjecanstvo moglo kolektivno uzdici na visu razinu.

Uzmi u obzir da je Otkrivenje knjiga puna simbola i ako ne nalazimo jasne elemente na osnovu kojih bi zaključili da autor piše o nečemu što je doslovno, onda to trebamo promatrati kao simbolični prikaz. Iako neke skupine vjeruju da se taj broj treba razumjeti doslovno, ne nalazim valjane argumente koji bi potkrijepili takvo viđenje. U pitanju su sveti posljednjeg vremena, a to je jako puno generacija vjernih...

Vrlo sam sklon tvojem simbolicnom tumacenju. Cini mi se to kao neki nejasan dio iz spisa pa stoga na odgonetavanje toga ne treba gubiti vrijeme. Jednostavno zanemariti taj broj kao doslovan. Mozda je pisac htio samo reci da ce se puno ljudi spasiti, duhovno uzdici, sta li vec...

Vrlo sam sklon tvojem simbolicnom tumacenju. Cini mi se to kao neki nejasan dio iz spisa pa stoga na odgonetavanje toga ne treba gubiti vrijeme. Jednostavno zanemariti taj broj kao doslovan. Mozda je pisac htio samo reci da ce se puno ljudi spasiti, duhovno uzdici, sta li vec...

Najlogičnija interpretacija tog teksta je da se radi o simboličnom prikazu vjernih čiji broj ne treba tumačiti doslovno, već razumjeti smisao poruke. S obzirom na to da je broj 12 poznat broj u Bibliji, nije teško pretpostaviti na što autor cilja. Broj 12 predstavlja Crkvu. U Starom zavjetu imamo 12 plemena Izraelovih kao Božji narod, a u Novom zavjetu imamo Crkvu koja je utemeljena na 12 apostola. Kada pomnožimo broj 12 sa samim sobom, dobivamo broj 144 kao simbolički prikaz cjelokupnog Božjeg naroda u posljednjim vremenima. Taj broj se zatim množi s tisuću kako bi se došlo do spomenutog simboličkog broja.

U Otkrivenju, autor koristi jezik rata kako bi opisao Božji narod u posljednjim vremenima koji se suočava s velikim nevoljama. Broj 144.000 prikazuje se kao vojska koja podsjeća na staroizraelsku vojsku u ratnom kontekstu. Njihov broj proizlazi iz množenja broja 12 s brojem 12.000. U starozavjetnim ratnim prizorima, tisuća je bila osnovna vojna jedinica... i to je razlog zašto je Ivan zapisao baš taj broj...

Sam Jehova Bog je tako odredio i zapecatio.
I u proslosti je slicno radio,samo sto se sada ovih 144000 pecate kroz vekove od Isusa Grista pa do Armagedona.,sve lepo pise.

Sam Jehova Bog je tako odredio i zapecatio.
I u proslosti je slicno radio,samo sto se sada ovih 144000 pecate kroz vekove od Isusa Grista pa do Armagedona.,sve lepo pise.

Netko se jednom prilikom našalio i rekao: ako je to tako, da ja vjerujem u to, onda mi ne bi bilo u interesu da evangeliziram, pošto su kapaciteti ograničeni :-).

Netko se jednom prilikom našalio i rekao: ako je to tako, da ja vjerujem u to, onda mi ne bi bilo u interesu da evangeliziram, pošto su kapaciteti ograničeni :).

a zasto bi bili ograniceni???
Pa tih 144000 ne mogu da se zene i udaju.
Za veliko mnostvo je prorecen vecni zivot na zemlji,da se cela zemlja pretvori u rajsko stanje.
Bozja namera sa zemljom i ljudima se nije promenila.

Nazad
Vrh