Teologija prosperiteta

three angels

Član
Reakcijski bodovi
2
Bodovi
3
Još jedan pokret koji djeluje i na našim prostorima (prije svega mislim na crkvu "Riječ Života") jest pokret faith movementa. Neki od poznatih svjetskih predstavnika ovog pokreta jesu Kenneth Copeland, Kenneth Hagin, Paul Crouch i Benny Hinn. Dio nauka je snaga pozitivnog priznavanja. Rhematologija (teologija izgovorene riječi) je poznata kao pozitivno priznavanje. Naglašava snagu vjere koja se iskazuje kroz riječi i misli. Naša budućnost ovisi o tome što izgovorimo ili kako dobro upotrebljavamo duhovne zakone (u duhovnim borbama, naravno).

Dio nauka pokreta faith movementa je i evanđelje zdravlja i bogatstva (The Gospel of Health and Wealth). Nijedan vjernik ne smije ikada biti bolestan nego mora proživjeti cjelokupni život na zemlji i konačno zaspati u Isusu (prema Haginu). Svakoga kršćanina treba pratiti financijski blagoslov. Svi nam ti blagoslovi pripadaju kao djeci Božjoj (samo ih trebamo uzeti kroz vjeru). Onoga koga ne prate ova obilježja živi izvan Božjeg plana.

Biti bogat i zdrav kršćanin danas na Zemlji. Je li moguće?!

Biti bogat i zdrav kršćanin danas na Zemlji. Je li moguće?!

Iskreno receno, moguce je, ali nije neobhodno niti primarno.

Iako je Biblija puna zdravstvenih i financijskih saveta, i puna obecanja i blagoslova za one koji se drze biblijskih principa, naglasak jevandjelja je sasvim nesto drugo. Jevandjelje je radosna vest spasenja, ne zbog toga sto ce neko biti neobhodno nagradjen materijalnim bogatstvom i savrsenim zdravljem, nego zbog Isusa Hrista koji je umro i oslobodio nas od smrtne presude. To je vest koja poziva gresniska da se ostavi puta propasti i sledi Gospoda Isusa Hrista.

Bog je Izraelskom narodu obecao velike financijske blagoslove ako slede Njegova uputstva, ali je isto tako rekao da ce biti siromasnih medju njima da bi se oni naucili milosti. Biti siromasan ili bolestan nije znak odbacivanja od Boga niti neobhodan dokaz nedostatak vere.

Ja neznam koliko su ljudi koji slusaju gore navedene predstavnike stvarno doziveli to financijsko blagostanje, ali znam koliko su ti predstavnici iskusili to financijsko blagostanje zahvaljujuci onima koji ih slede i koji svojim novcem podrzavaju raskalasni zivot takvih nazovi propovednika.

Teško je bogatom da ostane u veri, mada ima raznih slučajeva.
Ja bih radije rekao da će Bog nagraditi nekog vernika,ne u smislu da ga pretvori u milionera, već da mu da neki pristojan život.
Na kraju je svačiji put drugačiji, za nekog je dobro da bude finansijski siromašan, za nekog ne.

Verujem da pravi hrišćanin traži neko drugo bogatstvo, zdravu porodicu, zdravu okolinu.
Treba da sakupljani blago u carstvu nebeskom, a kada ga u ovom svetu imamo, treba da pomognemo jedni drugima, samo tako možemo biti finansijski bogati hrišćani.

Loša teologija , potpuno ošli u krivom smjeru.I prosperitaši i fejtovci.Kad gledam neke skupove ovih,imam dojam da je to bal vampira.
Blagi užas,čisti demonizam.

Veli Copeland, Abraham je bio bogat, a mi smo Abrahamovo sjeme, zato trebamo biti bogati....oni ne trebaju letjeti komercijalnim letovima kad imaju svoje privatne jetove, još vele da je Isus danas živ, on bi isto koristio Privat Jet. Što je čudno svi ti tv evanđelisti imaju tjelohranitelje.

https://www.youtube.com/watch?v=DrfaKo9_IC4

https://www.youtube.com/watch?v=FZmGmGnkBVM

Loša teologija , potpuno ošli u krivom smjeru.I prosperitaši i fejtovci.Kad gledam neke skupove ovih,imam dojam da je to bal vampira.
Blagi užas,čisti demonizam.

Hmmm,ovo su opste kvalifikacije,jel moze nesto konkretno sa adekvatnim Bibliskim dokazima u prilog ?

Teško je bogatom da ostane u veri, mada ima raznih slučajeva.

Siromasni ce ti reci upravo suprotno.

Ja bih radije rekao da će Bog nagraditi nekog vernika,ne u smislu da ga pretvori u milionera, već da mu da neki pristojan život.
Na kraju je svačiji put drugačiji, za nekog je dobro da bude finansijski siromašan, za nekog ne.

Tako je,u tome je zapravo poenta.

Verujem da pravi hrišćanin traži neko drugo bogatstvo, zdravu porodicu, zdravu okolinu.

A sto ne bi trazio ukoliko je svesan ko je Taj koji mu Ga moze dati i koje su obaveze za njega pre nego sto dobije ono sto trazi a narocito nakon toga ???
Dakle ambicija sam po sebi nije problem jer je to u skladu sa zapovesti u svetkovanju 4-te Bozje zapovesti !!!
A zasto ?
Pa zato sto u toj zapovesti Bog izricito trazi od ljude da rade u toku 6 radnih dana tako sto ce u tom razdoblju zavrsavati sve svoje poslove !!!
E sad svaki covek ima razlicite zivotne prilike i uopste mogucnosti koje mu je Bog dao stoga u tiom smislu ima i razlicite kratkorocne planove koje treba obavljati i u tom smislu,treba se istaknuti partnerski odnos coveka sa Bogom u tom procesu - covek treba da odradi svoj deo posla i da moli Boga da On obavi Njegov,Bozji deo tog istog posla kako bi se postigli najbolji moguci rezultati.
Licno smatram da Bogu ne samo sto ne smeta kad mu ljudi iznose ambiciozne planove o poslovima koji se trebaju obavljati legitimno,u okvirima Bozjeg zakona nego je spreman da sve to aderkvatno blagoslovi i umnozi toliko puno da to prevazidje cak i prvicna ljudksa ocekivanja.

Treba da sakupljani blago u carstvu nebeskom, a kada ga u ovom svetu imamo, treba da pomognemo jedni drugima, samo tako možemo biti finansijski bogati hrišćani.

Sa ovim se potpuno slazem i to je upravo zona gde svi mi uvek mozemo biti bolji od onog sto mozda trenutno jesmo.

Smatram da je ovo jako opasna ideja. Materijalno bogatstvo je često prepreka za vjeru.

Nazad
Vrh